Menu Sluiten

Gezelligheid, sportiviteit en strijd

SPORTIEF TOERNOOI VOL VERRASSENDE WEDSTRIJDEN

Het is 11  november. Beneden de grote rivieren begint het carnaval. Maar in sporthal de Icoon in Amersfoort start de 36e editie van het gezellige, sportieve toernooi voor badmintonrecreanten. De deelnemers ontvangen hun envelop met informatie,  de netten en baannummers hangen klaar, de eerste shuttles vliegen al over en weer. Het sportieve halfjaarlijkse badmintonfeest is gestart.

In een kort welkomstwoord worden alle zaken nog eens kort toegelicht. De ‘badminton spacecake’ vindt via de verloting een nieuwe eigenaar, gevolgd door de gezamenlijke warming up. Iedereen doet er enthousiast aan mee, waarbij een enkeling verzucht dat het zwaar wordt daarna nog wedstrijden te spelen. Maar het hoort erbij, de spieren moeten alert worden.

Om precies 11.45 uur klinkt de koebel en begint de eerste speelronde. Sommige spelers moeten even wennen aan elkaars spelstijl, maar al snel raakt men ingespeeld en ontstaan er allerlei vloeiende combinaties. Waar het ene duo een onverwacht succes boekt, zien spelers aan de andere kant van het net vol verbazing de shuttle op de grond dwarrelen. Enkele tellen later zijn de rollen omgekeerd. Het toernooi blijft verrassend en vol enerverende acties.

Ook dit jaar zijn er op het laatste moment enkele uitvallers vanwege blessures of persoonlijke omstandigheden. Gelukkig zijn er genoeg invallers bereid een extra partij te spelen en kunnen alle wedstrijden toch doorgaan. Het leidt soms tot verbazing omdat naam op het spelformulier een andere is dan de speler heet die zich meldt. Maar het is niet voor niets een verrassend recreantentoernooi. Er staat vandaag niets op het spel behalve sportiviteit en spelplezier.

Elk jaar stijgt het spelniveau en deze aflevering vormt daar geen uitzondering op. Er is bewondering voor het spelpeil van de jonge deelnemers, respect voor de inzet en prestaties van oudere spelers. De deelnemers die deze ronde niet spelen praten met elkaar, er klinkt gelach, spelers worden aangemoedigd en horen het welgemeende commentaar minzaam aan.

Om 14.00 uur is de grote pauze. Rust, even bijkomen van alle inspanningen, wat drinken en lootjes kopen voor de tombola. Al na een half uur start het tweede deel van de dag met opnieuw spannende, verrassende en gewaagde wedstrijden. 10 Wedstrijden, het lijkt veel maar de dag vliegt voorbij.

Op baan 9 kijken deelnemers met hun lotbriefje in hun hand of zij met een van de prijzen naar huis gaan. Zo krijgen onder andere een knuffelbeest, een fles wijn en een tostiapparaat een nieuw onderkomen. Maar ondertussen gaan de wedstrijden door en moet je als speler op tijd op je baan staan.

Bij de prijsuitreiking blijkt dat de winnaars het totaal niet verwacht hadden. Inderdaad, als je teveel punten hebt valt je buiten de prijzen en met te weinig punten ook. Het is altijd een grote verrassing wie bij dit toernooi wint. Naast de grote sportiviteit van de deelnemers, het spelplezier en de goede sfeer maakt dit het toernooi zo bijzonder.

Op 14 april 2019 is de volgende editie. Doe weer mee en neem anderen mee. Het wordt vast weer een bijzondere sportieve gebeurtenis. Mis het niet!

Huub Wiltschut