Menu Sluiten

De wet van Murphy

Sommige tradities van het recreanten badminton toernooi moeten gehandhaafd blijven. Andere zijn we liever kwijt. Op de tweede zondag van april en op de tweede zondag van november is het bijna altijd prachtig zonnig weer. Dat willen we graag zo houden. Het badmintontoernooi gaat altijd gepaard met een of meer uitvallers. Die traditie is minder leuk. Spelers worden ziek of kunnen om andere redenen op het laatste moment toch niet meedoen.

De puzzel
Als het spelschema eenmaal af is, levert het aanpassen de organisatie altijd veel hoofdbrekens op. Gelukkig willen veel deelnemers een of meer extra wedstrijden spelen. Tijdens elke partij is het een speurtocht wie op welke baan met wie kan invallen. Als er een beginner uitvalt, moet immers een beginner diens plaats innemen, bij een ervaren speler valt een ervaren sporter in. De puzzel moet naadloos kloppen.

Dat is al lastig als er één deelnemer uitvalt. Op 10 november 2019, bij de 38e editie van het toernooi, geldt de wet van Murphy: als één ding verkeerd gaat, volgen er meer. Na het maken van het speelschema zijn er zeven (7…) uitvallers.

Tijdens het toernooi zelf vallen er nog eens twee spelers uit met een lichte blessure. Dat zorgt voor een nieuw record: negen uitvallers! De organisatoren zijn dus de hele middag koortsachtig aan het zoeken, vragen, inpassen en puzzelen om alle wedstrijden toch door te laten gaan. Maar het lukt! Veel dank aan alle sportievelingen die één, of meer extra wedstrijden spelen.

Jeugdige nieuwkomers
Het toernooi is voor veel deelnemers een middag vol sportieve strijd, spelplezier en het aanhalen van sociale contacten. De sfeer is uitstekend: er wordt gelachen, meegeleefd en genoten van de vele spannende wedstrijden.

Naast vele bekenden zijn er dit keer enkele nieuwe, jonge enthousiaste deelnemers. Zij voelen zich snel op hun gemak en net als de andere sporters strijden zij – ogenschijnlijk onvermoeibaar – met volle overgave voor elk punt. Het is voor de toeschouwers en organisatoren een genot op zoveel speelvelden badmintonspelers te zien die vol overgave en met zichtbaar plezier hun favoriete sport beoefenen. Een toernooi waarbij de gemiddelde spelers in de drie categorieën in de prijzen valt, bewijst hiermee opnieuw haar bestaansrecht.

Ik?
De middag gaat net zo snel voorbij als de shuttles over het net vliegen. Bij de ‘grote pauze’ is het toernooi alweer halverwege. Bij de tweede helft van het toernooi komt het eind steeds dichter in zicht.
Moe, maar zeer tevreden worden om kwart voor vijf de laatste wedstrijden afgesloten. Opruimen, douchen en in de kantine genieten van een drankje tot de bekendmaking van winnaars. Als altijd is dat een verrassing: ‘hé? Ik, ik dacht dat ik geen shuttle goed geraakt had!’

Het is niet alleen de dag van de uitvallers, van de invallers en de puzzelaars. Het is vooral het feest van de sportiviteit. Op 5 april 2020 is de 39e aflevering. Jij bent toch ook weer van de partij?

Het is niet alleen de dag van de uitvallers, van de invallers en de puzzelaars. Het is vooral het feest van de sportiviteit. Op 5 april 2020 is de 39e aflevering. Jij bent toch ook weer van de partij?

Huub Wiltschut